Tornion Panimon emoyhtiö Sangen Oy on käynnistämässä humalan kaupallista viljelyä Pohjois-Suomessa. Hanke käynnistyi vanhojen humalakantojen kartoituksella. Pohjoisen valoisassa mutta lyhyessä kesässä kasvavat hyötykasvit ovat aromeiltaan usein erilaisia kuin saman lajin edustajat etelämmässä.
– Humalaa esiintyy luonnonvaraisena aina Kainuuta ja Lappia myöten, joten sen kasvattaminen onnistuu Pohjois-Suomessa hyvin. Mahdollisesti viljelyyn soveltuvia karaistuneita kantoja on löytynyt esimerkiksi Kuusamosta ja Ylitorniolta, kertoo Sangenin kasviasiantuntija Veli Matti Mathlin.
Luonnonvarakeskus Luke ja Sangen analysoivat parhaillaan villiintyneistä kasvustoista kerättyjä humalankäpyjä, joiden alfa-arvot eli aromipitoisuudet ovat merkittävässä roolissa oluen valmistusta ajatellen. Aromaattisimmat lajit valikoituvat viljelyyn.
Sangen on kasvattanut humalaa testiluonteisesti liminkalaisella pellolla nyt kahtena kesänä. Tulokset ovat olleet hyviä ja viljelypinta-alaa kasvatetaan asteittain. Viljelyksistä vastaava Janne Salmela kertoo, että jo toisena kesänä humalanköynnökset nousivat noin kuuden metrin korkeuteen.
– Kotimaisen humalan viljely on uuden oppimista ja perinnetiedon hyödyntämistä. Humalatarhan perustamisessa luodaan pohja tuleville kausille, joita voi olla jopa 25. Tällä hetkellä taimien lisäys on suurin kasvua rajoittava tekijä. Ensimmäinen satokausi antoi kuitenkin niin lupaavia tuloksia, että tarhaa laajennetaan lähitulevaisuudessa 10-kertaiseksi, Salmela kertoo.
Sangen on hakenut Maa- ja metsätalousministeriöltä rahoitusta humalan hydroponisen viljelyn koelaitoksen perustamiseen. Menetelmä on käytössä mm. USA:ssa, jossa on saavutettu jopa kymmenkertaisia satoja luonnonmukaisin torjuntamenetelmin.
Humalan viljelyllä on Suomessa pitkät perinteet
Ruotsin vallan aikana osa kartanoiden ja torppien veroista maksettiin kruunulle humalan muodossa. Suomalaisen humalan riittävyys on ollut tärkeä asia myös Ruotsin hoville, joka arvosti sitä oman oluensa raaka-aineena.
– Tornion Panimo on valmistanut Arctic Hops -nimeä kantavan oluen, jossa on käytetty Pohjois-Suomen humalaa. Pohjoisen humalakanta on alunperin pääosin viljelyperäistä, joten uutuusoluen maku johtaa varhaisten emoköynnösten satoon humalanviljelyn kultakaudelle. Ehkä siinä tarvitaan vähän mielikuvitusta, kun puhutaan vuosisataisesta matkasta kuningas Kaarle XI:n aikakaudelle, toteaa Tornion Panimon markkinointijohtaja Jami Teirikari.
Arctic Hops -olut lanseerataan Tornion Panimon 1-vuotissyntymäpäivillä 14.10.2017. Rajoitettu erä myydään tynnyritavarana ravintoloiden varausjärjestyksessä.
Vuonna 1873 perustettu Tornion panimo on käynnistetty uudelleen kuuden kylmän vuoden jälkeen. Lapin Kullan tehtaana muistettu panimo näytti tulleen tiensä päähän, kun Hartwall siirsi oluen tuotannon Lahteen vuonna 2010. Pohjois-Suomen oluenpanon vuosisataiset perinteet saivat kuitenkin jatkoa vuonna 2016, kun samoille sijoille perustettiin Tornion Panimo Oy.