Ammattitaidon suomenmestaruuksista miteltiin Kuopiossa keväällä 2024. Taitaja2024-kisan tapahtumat ja kokemukset ovat jääneet monien mieleen kuvina, uusina ystävinä ja monina muistoina. Taitaja2024 jätti myös pysyvän jäljen: viherrakentamisen kilpailijat rakensivat finaalityönään oleskelualueen Savon ammattiopiston Savilahden kampuksen ulkoalueelle Kuopiossa.
- Viherrakentamisen lajilla on pitkä perinne rakentaa kiinteitä kohteita. Uudella Savilahden kampusalueella yhdistyivät aito tarve ja meidän osaamisemme, kertoo lajivastaava Sanna Kivistö.
Kilpailijoilla oli rakennusaikaa 15 tuntia, joka oli aikataulutettu tarkasti eri pituisiin aikaikkunoihin kahden ja puolen päivän ajalle. Kivistön mukaan kilpailijoilla riittää tekemistä.
- 15 tuntia on tällaiseen työhön tiukka aika. Mukana on myös kansainvälisiä kilpailijoita, jotka harjoittelevat tuleviin WorldSkills-kisoihin. Heillekin aikaraja tuo haasteen.
Lajin osaamisvaatimukset perustuivat puutarha-alan perustutkinnon kiitettävään (K5) tasoon.
Kilpailijoiden rakentamat oleskelualueet sisältävät kiveyksen, istutusaltaan, puutyön sekä kasvillisuusalueet. Rakentamisen materiaaleina käytettiin muun muassa luonnon- ja betonikiviä, kivituhkaa, kasvualustaa, koristekiveä ja katekangasta. Lisäksi kilpailutyössä hyödynnettiin erilaisia puumateriaaleja ja taimia.
Jotta oleskelualue kestää käyttöä ja aikaa, materiaaleilta vaaditaan lujuutta ja laatua. Loistava lopputulos vaatii luotettavat kumppanit. Yhteistyökumppaneilla olikin merkittävä rooli rakennusaineiden saamisessa: Luonnonkivimateriaalit eli noppa-, koriste- ja maisemakivet sekä graniittilaatat toimittivat Kivilähde – Kaavin Kivi Oy, Tampereen Kovakivi Oy, Kymen Granite Oy ja Ikikivi Oy, ja toimitukset Savilahteen koordinoi Kivi ry, joka edustaa Suomen luonnonkiviteollisuuden yrityksiä. Kivipohjaisia rakennustuotteita ja -materiaaleja valmistava Rudus Oy puolestaan toimitti kampukselle Antikko-muurikivet ja kiviliimat.
Lajituomarina harjoitusta omaan kisaan
Savon ammattiopistolla ei tänä vuonna ollut omaa finalistia Taitaja2024-kisojen viherrakentamisessa. Se ei suinkaan tarkoittanut sitä, etteikö kisa-alueen sisäpuolelta löytynyt Savon ammattiopiston edustusta ja vahvaa alan osaamista: yhtenä viherrakentamisen tuomarina toimi koulun oma kasvatti Pietu Ponkkonen.
- Kilpailijat ovat tehneet töitä tasaista tahtia, ja jälki on ollut hyvää, Ponkkonen kehui.
Vaikka Ponkkonen on ensimmäistä kertaa tuomarin roolissa, ammattitaitokilpailut ovat hänelle tuttuja. Hänellä on takanaan parit rakennusalan Taitaja-semifinaalit sekä viherrakentamisen maajoukkuekarsinnat, joista hän nappasikin itselleen paikan Ranskan Lyonissa syksyllä 2024 järjestettäviin WorldSkills-kisoihin. Rakennusalaa Toivalan kampuksella opiskeleva Ponkkosen toivottiin lähtevän mukaan ammattitaidon MM-kisoihin, sillä joukkue kaipasi erityisesti puutöihin erikoistunutta rakentajaa.
- Puun käsitteleminen on vahvuuteni, Ponkkonen sanoi.
WorldSkills-kisoissa viherrakentaminen kilpaillaan parilajina. Ponkkonen kisaa yhdessä OSAO:n Veeti Lindrothin kanssa, ja parivaljakosta molemmat ottivat osaa Kuopion Taitaja2024-kisoihin, sillä Lindroth oli mukana kilpailijana.
Pietu Ponkkosen valmistautuminen WorldSkills-kisoihin alkoi syksyllä 2023, kun kisapaikka varmistui. Yhdessä Lindrothin kanssa he ovat treenanneet alkuvuodesta 2024 lähtien kerran, pari kuukaudessa, tosin tahti kiihtyy syksyä kohden. Ponkkonen ja Lindroth ovat harjoitelleet kampuksilla niin Toivalassa, OSAO:n tiloissa Oulussa kuin Omnialla Espoossa.
- Kesän olen töissä työmaalla, jossa on paljon samantapaisia hommia kuin mitä kilpailussa todennäköisesti on. Kesätyöt ovat siis hyvää harjoitusta myös syksyyn valmistautumisessa.
Tuomarin näkökulmasta kilpailun katsominen on herättänyt Ponkkosessa uusia oivalluksia, kuten ettei kilpailutilanteessa tarvitsekaan stressata. Myös tuomarit toivovat kilpailijoiden onnistuvan.
- Tuomarit näkevät paljon, mutta eivät silti ihan kaikkea. On niin hyvä kuin pystyy olemaan, ja se riittää, Ponkkonen filosofoi.
Lisätietoja
Sanna Kivistö, opettaja
puutarhatalous
044 785 3818
