Kanta-Hämeen Menneisyyden Etsijät tekivät helatorstaina merkittävän rahalöydön metallinilmaisimilla Hämeenkoskella sijaitsevalla pellolla. Museoviraston koekaivausryhmä teki tämän jälkeen kenttätutkimuksia yhdessä löytäjien kanssa. Paikalta löydettiin kaikkiaan 301 noin tuhat vuotta vanhaa hopearahaa. Rahalöytö tulee yleisön nähtäväksi Kansallismuseon keskihalliin 21.5.–4.9.2016.
Viikinkiaikainen rahalöytö on viime vuosikymmenten suurin. Suurin osa rahoista on tyypillisiä 1000-luvun alun saksalaisia ja anglosaksisia kolikoita, mutta joukossa on myös ainakin yksi bysanttilainen raha ja sellaisen jäljitelmä. Kyseessä on todennäköisesti rahakätkö, jota suojannut säilytyspussi tai -astia on sittemmin maatunut tai hajonnut. Löydetyt rahat ovat poikkeuksellisen hyväkuntoisia ja niitä tutkitaan tarkemmin Museovirastossa.
- Raha oli 1000-luvulla vaihtoväline, eikä raha sanan nykyisessä merkityksessä. Rahan arvo perustui hopeaan, jonka arvo puolestaan vaihteli hopean saatavuuden mukaan. Hämeenkoskelta löydetty rahakätkö voi olla esimerkiksi kauppiaan tai varakkaamman suvun omaisuutta. Osaamme kertoa rahoista tarkempia tietoja tutkimusten jälkeen syksymmällä, amanuenssi Frida Ehrnsten sanoo.
Rahalöytö tulee yleisön nähtäväksi Kansallismuseon keskihalliin 21.5.–4.9.2016. Tämän jälkeen hopearahat tulevat näytille Hämeen linnaan.
Lisätietoja kenttätutkimuksista antaa Museoviraston koekaivausryhmän tutkija Simo Vanhatalo, puh. 0295 33 6203, simo.vanhatalo@museovirasto.fi.
Kuvapankki: http://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/tiedotusvalineille?Article=6184