”Tämä näyttely kannattaa nähdä! Näyttelyssä on esillä tyylikkäästi vanhoja klassikoita ja uutta oivaltavaa taidetta. Näyttelyssä käynti on elämys, joka saa hyvälle mielelle.”
Astu puutarhojen lumoon, hehkuvien kukkien, kasvien ja puiden siimekseen. Suomen taiteen kultakauden ajan taiteilijoiden rakastetut puutarha-aiheiset maalaukset ja kolme nykytaiteilijaa kutsuvat levähtämään, virkistymään ja nauttimaan, ja avaavat näkymiä myös puutarhan salatumpiin osiin: mullan alle, hyönteisiin, ja ihmisen ja luonnon suhteeseen. Ihminen sekä vaalii, viihtyy ja kasvattaa, mutta myös tuhoaa, muuttaa ja kadottaa.
Näyttelyssä nähdään aivan uusia teoksia kolmelta suomalaiselta nykytaiteilijalta: Liisa Hilasvuorelta, Tamara Piilolalta ja Pasi Rauhalalta. Rauhalan (1978) tilausteos Eero Was Here (2022) kuvastaa paikkaa, joka esiintyy Järvenpään taidemuseon kokoelmaan kuuluvassa Eero Järnefeltin Kukkivaa kesää -maalauksessa (1918). 3D-animaatiossa ja sen äänimaailmassa maalaus herää henkiin ja nähdään mielikuvitusta kutkuttava kuvitelma siitä, mitä on saattanut tapahtua ennen Järnefeltin teoksen syntyä. Piilolan (1977) suurikokoiset öljymaalaukset luovat portteja villiintyneisiin puutarhoihin, joiden äärellä näyttelykävijät voivat levähtää. Hilasvuoren (1981) keraamiset installaatiot kutsuvat tarkastelemaan puutarhaa ja luontoa ihmisten ja hyönteisten yhteisenä kotina.
”Aivan erityinen plussa tulee lasten leikkialueesta, sitä ei voi kuin suositella lapsiperheille.”
Ihmisille ja kuoriaisille-näyttelystä löytyy myös toiminnallinen osuus, jossa yleisö pääsee vaikkapa poimimaan kukkasia ja sommittelemaan niitä kimpuiksi, levähtämään puutarhakeinussa tai muovailemaan ötököitä ja liittämään ne osaksi yhteisöllistä taideteosta.
Tila on kerännyt paljon myönteistä palautetta museokävijöiltä: ”Pieni viihtyisä taidemuseo johon on ainakin lapsiperheen kanssa helppo tulla, mutta ei niinkään lähteä pois.” ”Olin liikkeellä yksivuotiaan kanssa. Tila ja näyttely oli juuri sopiva hänelle! Kukat ja toukat ihastuttivat meitä molempia.”
Vielä ehtii opastukselle
Sunnuntaina 28.8. klo 13 järjestetään viimeinen yleisöopastus näyttelyyn. Opastuksella tarkastellaan näyttelyn teoksia kansanperinteen ja eri kulttuurien mytologian näkökulmasta. Mikä merkitys on sananjalalla ollut suomalaisessa kansanperinteessä tai mehiläisellä muinaisessa Egyptissä? Onko Babylonin riippuvia puutarhoja ollutkaan olemassa, ja mitä rentukka symboloi eräälle Tuusulanjärven taiteilijalle
Ihmisille ja kuoriaisille – Puutarhan salaisuus
28.8. saakka Järvenpään taidemuseolla
Viimeinen yleisöopastus su 28.8. klo 13
Avoinna: ti-su klo 10-17
Liput: 9/8/4 € tai Museokortti, Kaikukortti
Järvenpään taidemuseo
Kirjastokatu 8, 04400 Järvenpää
taidemuseo@jarvenpaa.fi, 040 313 3881
www.jarvenpaantaidemuseo.fi