Komealupiini eli lupiini (Lupinus polyphyllus) on tuttu kasvi varmasti jokaiselle suomalaiselle. Sinertävän pitkän kukkavarren omaava vieraslaji on vallannut tienpientareet ja entiset niityt syrjäyttäen alkuperäiset lajit ja harvinaisemmat niittykasvit. Lupiinikukinnot värittävät maisemaa juhannuksen tienoilla. Pihoilla hallitusti istutuksissa kasvava kirjolupiini ei leviä, eikä siten ole myöskään haitallinen luonnolle, onkin hyvä tunnistaa haittakasviksi luokiteltu komealupiini.
Vuoden käsityötekniikka 2022 on värjäys luonnonväreillä. Luonnonvärjärille lupiini on helposti saatavilla oleva väriaine. Luonnonvärien käyttäminen itsessäänkin on ympäristöystävällistä, mutta lupiineja väripataan kerätessään värjäri tekee tärkeän ympäristöteon. Komealupiini on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi, josta on päästävä eroon, mikäli halutaan säilyttää Suomen luonnon monimuotoisuus. Jokainen väripataan päätynyt kukinto vähentää lupiinin leviämistä.
Lupiinilla voit värjätä villalankoihin sekä keltaiseen vivahtavia sävyjä että turkoosinsinisiä sävyjä. Keittovärjäyksellä lupiinin lehdet ja varsi antavat keltaisia tai keltaisenvihreitä värejä. Tuoreet siniset lupiininkukat antavat turkoosinsinisiä tai turkoosinvihreitä sävyjä. Tärkeää lupiininkukkia kerätessä onkin muistaa, että värjäys onnistuu vain täysin tuoreilla kukilla. Kukat kerättään alle vuorokausi ennen värjäystä.
Lupiinivärjäys kannattaa tehdä pihalla, sillä väriliemen keittämisestä syntyy tuoksuja. Kesällä värikattiloiden ja patojen levittäminen pihapiiriin tai mökille onkin mukavaa puuhaa, johon voi kerätä mukaan ystäviä ja tehdä isompia värjäyksiä samalla kertaa. Apuaineeksi eli puretteeksi värin kiinnittämiseen kuituun tarvitaan alunaa ja viinikiveä. Nämä apuaineet kiinnittyvät oikein annosteltuina täysin langan kuituun ja värjäyksestä jäävät liemet ja roskat vois siis hävittää myrkyttöminä kompostiin, viemäriin tai maahan.
Valitsemalla luonnonväreillä värjäämisen vuoden käsityötekniikaksi Taitoliitto haluaa osaltaan herättää keskustelua tekstiilien ja materiaalien vastuullisuudesta ja niiden ympäristövaikutuksista. Värjäysprosessiin tutustuminen opettaa myös tunnistamaan tekstiileihin liittyviä kemikaaleja ja arvostamaan myrkyttömiä vaihtoehtoja tekstiilituotannossa.
Anna-Karoliina Tetri teki Taitoliiton pyynnöstä ohjeet lupiinivärjäykseen ja ne löytyvät Taitoliiton nettisivuilta:
Värjäys: Värjää lupiinilla keltaisia ja sinertävän turkooseja sävyjä - Taitojärjestö
Lue lisää vuoden käsityötekniikasta:
Vuoden käsityötekniikka - Taitojärjestö
Taitoyhdistykset järjestävät kesän aikana värjäyskursseja eri puolilla Suomea.
Lisätietoja:
Taitoliitto
viestintäkoordinaattori Johanna Aydemir
johanna.aydemir@taito.fi
040 7525 160
www.taito.fi