Aranjuez -konsertto Saimaa Sinfoniettan kevätillassa
Saimaa Sinfoniettan konsertissa keskiviikkona 20.4.2016 klo 19 Lappeen Marian kirkossa suuren yleisön klassikkona kuullaan Joaqin Rodrigon Aranjuez-kitarakonsertto. Sen solistina esiintyy kitarataiteilija Petri Kumela. Orkesteria johtaa Sasha Mäkilä, jonka kausi Mikkelin kaupunginorkesterin kapellimestarina on päättymässä. Konsertin muina teoksina kuullaan Felix Mendelssohnin Jousisinfonia 4 c-molli ja Franz Schubertin Sinfonia nro 2 B-duuri.
Joaqín Rodrigo syntyi Saguntossa Valenciassa, jossa puhkesi vuonna 1905 kurkkumätäepidemia. Epidemia vaati useiden lasten hengen. Myös Joaquín sairastui ja sokeutui sairauden seurauksena. Säveltäjän mukaan juuri sokeus saattoi olla tärkeä osatekijä hänen uravalinnassaan. Hän opiskeli sokeiden lasten koulussa ja kiinnostui pian kirjallisuudesta ja musiikista. Hän sai musiikinopetusta Francisco Antichilta, Enrique Gomálta ja Eduardo López Chávarrilta. Rodrigo soitti pianoa erinomaisesti ja hän opiskeli myös viulun- ja sellonsoittoa. Hän ei kuitenkaan koskaan virallisesti ollut paikallisen konservatorion oppilas.
Rodrigon varhaisin opus oli Kaksi luonnosta viululle ja pianolle vuodelta 1923. Rodrigon ensimmäinen teos suurelle orkesterille oli Juglares, jonka kantaesityksen johti Enrique Izquierdo vuonna 1924. Säveltäjä koki esityksen onnistuneeksi ja osallistui pian kansalliseen kilpailuun teoksella Cinco piezas infantiles. Se esitettiin vuonna 1929 Pariisissa. Säveltäjä muuttikin pian Pariisiin, jossa häntä opetti viiden vuoden ajan Paul Dukas.
Pariisissa Rodrigo kohtasi myös turkkilaisen pianistin Victoria Kamhin, jonka kanssa meni naimisiin 1933. Kamhista tuli miehensä tärkein yhteistyökumppani, sillä hän kopioi Rodrigon pistekirjoituksella kirjoittamat sävellykset tavalliselle nuottikirjoitukselle. Pariskunta asettui vuonna 1939 Madridiin. Rodrigosta tuli samana vuonna musiikin historian professori Madridin yliopistoon ja vuodesta 1939 lähtien Rodrigo hoiti virkaa Espanjan kansallisessa sokeiden liitossa. Vuonna 1940 hän pääsi töihin Espanjan Yleisradioon. Hän sai palkinnon pianokonsertollaan Concierto heroico ja pääsi musiikkikriitikoksi muutamiin sanomalehtiin. Rodrigo jatkoi muusikonuraansa vanhuusiälle asti ja sai urallaan useita palkintoja. Hänestä tuli musiikin tohtori honoris causa useissa yliopistoissa niin Espanjassa kuin ulkomailla. Vuonna 1991 kuningas Juan Carlos I myönsi hänelle markiisin arvon ja hän kuoli 6. heinäkuuta 1999 kotonaan Madridissa 97 vuoden iässä.
Rodrigo sävelsi elämänsä aikana noin 170 teosta. Niistä tunnetuimpia Concierto de Aranjuezin lisäksi ovat Fantasía para un gentilhombre kitaralle ja orkesterille, Concierto Andaluz neljälle kitaralle ja orkesterille, Concierto serenata harpulle ja orkesterille sekä lukuisat muut konsertot. Rodrigo sävelsi paljon omalle soittimelleen pianolle ja kitaralle, vaikka hän ei itse osannut soittaa kitaraa. Lisäksi hän sävelsi useita teoksia kuorolle ja yli 60 laulua.
Concierto de Aranjuez sai alkunsa Pariisissa vuonna 1939. Rodrigo sai teokseensa inspiraation espanjalaisesta Aranjuezin kuninkaallisen palatsin Palacio Real de Aranjuezin puutarhoista, jotka sijaitsevat noin 40 km Madridista etelään. Teoksen kantaesitys oli Barcelonassa 9. marraskuuta 1940 ja solistina soitti Regino Sainz de la Maza, jolle säveltäjä oli teoksensa omistanut. Aranjuez-konserton kieli on herkän uusklassinen heijastaen folkloristisia sävyjä. Sen puhuttelevuus ei ole himmennyt ajan myötä, vaan päinvastoin ilahduttaa edelleen raikkaudellaan. Ensimmäinen osa, Allegro con spirito, on täynnä romantiikan kaipuuta ja melankoliaa. Pelkistetyillä keinoilla on saatu aikaan vangitsevaa kertomusta. Konserton sydän on klassikoksi muodostuneessa Adagio -osassa. Sen alun tunnelman ja kaipuun kaihon luo englannintorven salattu romanttinen soolo, johon kitara jatkaa lähes kyynelsilmiin kuulijansa saavalla melodialla. Melodinen aines kehittyy sydäntä särkevään tunteen tuskaan ja intohimoon, jossa kitaralla on myös kadensaalinen ilmeensä. Päättävä osa, Allegro gentile, on kunnianosoitus vanhoille hovitansseille. Kuljettaessa herkkyyden rajapinnalla jokainen voi vakuuttua, että sanoakseen painavaa ei aina tarvitse välttämättä olla suuri massiivinen koneisto asialla.
SOON!!!
Petri Kumela on vakiinnuttanut asemansa yhtenä maamme monipuolisimpana ja kiinnostavimpana klassisena kitaristina, joka on yhtä kotonaan niin periodisoitinten parissa kuin työskennellessään nykysäveltäjien kanssa. Kumela on myös kitaristeistamme kansainvälisimpiä ja tunnettu ennakkoluulottomuudestaan ja muuntautumiskyvystään, oli kyseessä sitten resitaali Kolkatassa, kitaroiden motorisointi Meksikossa tai koulukonsertit Japanissa.
Petri Kumela on opiskellut Helsingin Konservatoriossa Juan Antonio Muron johdolla ja Saksassa Hochschule für Musik Nürnberg-Augsburgissa Franz Hálaszin luokalla. Hän oli ensimmäinen kitaristi joka hyväksyttiin arvostetulle Meisterklassen –opintolinjalle ja hänelle myönnettiin kahtena vuotena peräkkäin harvinainen Saksan akateemisen opiskelijavaihdon (DAAD) apuraha Halászin mestariluokalla opiskelun jatkamista varten. Opintojensa täydennykseksi hän on osallistunut lukuisille mestarikursseille, opettajinaan mm. Leo Brouwer, Oscar Chiglia, Alirio Díaz, Eduardo Egüez ja David Russell.
Petri Kumela on voittanut ensimmäiset palkinnot kansainvälisissä “Scandinavian Guitar Festival” sekä “Stafford Classical Guitar Recital” -kitarakilpailuissa. Hän on esiintynyt Suomen lisäksi useissa Euroopan maissa, Etelä-Amerikassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Japanissa, Intiassa ja Bhutanissa. Konserttipaikat ovat vaihdelleet intiimeistä kotikonserteista arvostettuihin konserttisaleihin kuten Helsingin Finlandia-talo, Lontoon Purcell Room (Southbank Centre) ja Sapporon Kitara-hall.
Kotimaassa häntä on kuultu lukuisilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa, mm. Mikkelin Musiikkijuhlilla, Kymijoen Lohisoitossa, Katrina-konserttisarjassa Ahvenanmaalla, Avanti!:n Suvisoitossa sekä Oulunsalo Soi- ja Musica Nova-festivaaleilla. Kumela on esiintynyt solistina mm. Lapin kamariorkesterin, Tapiola Sinfonietan, Kymi Sinfonietan ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa, kapellimestarien Ann-Maria Helsing, Juha Kangas, Massimo Lambertini, Hannu Lintu, Ari Rasilainen, Yasuo Shinozaki, Dima Slobodeniouk ja John Storgårds johdolla. Solistikonserttien lisäksi hän toimii erittäin aktiivisesti myös kamarimuusikkona ja on esiintynyt Avanti!, Uusinta- ja Tampere Raw –kamariyhtyeiden, sekä monien muiden kokoonpanojen ja muusikoiden kanssa. Kumela toimii myös kitaransoiton vastuuopettajana Helsingin Metropolia ammattikorkeakoulussa.
Petri Kumela on erityisen omistautunut nykymusiikille ja on kantaesittänyt lukuisia sävellyksiä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hänelle ovat omistaneet teoksiaan mm. Paavo Korpijaakko, Uljas Pulkkis, Minna Leinonen, Joachim F.W. Schneider, Riikka Talvitie, Lotta Wennäkoski ja Pehr Henrik Nordgren, jonka kanssa läheinen yhteistyö rikastutti kotimaista kitaraohjelmistoa kaikkiaan kuudella teoksella eri kokoonpanoille, sooloteoksesta aina konserttoon asti.
Petri kumela on julkaissut kuusi levyä: ”Recital” (2002), ”Spellbound Tones” - P.H.Nordgrenin teoksia kitaralle (2005), ”C.P.E.Bach, Transcriptions for Guitar” (2007), ”Change is Gonna Come” (2010) ja ”Nebula” – Paavo Korpijaakon teoksia kitaralle (2012). Uusin levy ”Oudossa Seurassa” ilmestyi marraskuussa 2013 ja oli ehdolla sekä EMMA-palkinnon saajaksi klassisen musiikin sarjassa että YLE:n vuoden levyksi. Levytyksien lisäksi Kumela on tehnyt useita nauhoituksia YLElle.